CORONAVIRUS. Hexagon – trei elemente esenţiale pentru începerea ridicării măsurilor restrictive. Vor fi distribuite gratuit măști din pânză în farmacii

CORONAVIRUS. Hexagon - trei elemente esenţiale pentru începerea ridicării măsurilor restrictive. Vor fi distribuite gratuit măști din pânză în farmacii
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat distribuirea gratuită în farmaciile din capitală a 500.000 de măşti din pânză lavabile spre sfârşitul lunii aprilie
Publicat: 20/04/2020, 07:12

Duminică, 20 aprilie 2020, premierul Franţei, Edouard Philippe, a anunţat principiile unei ieşiri lente din izolare începând cu 11 mai a.c., demers bazat pe testarea masivă a populaţiei şi pe izolarea bolnavilor.

Potrivit precizărilor șefului Executivului, citate de AFP, francezii nu vor reveni „imediat şi, probabil, nu foarte curând la viaţa de dinaintea” crizei COVID-19, declarații făcut de de acesta în cadrul unei conferinţe de presă la care a fost prezent şi ministrul sănătăţii, Olivier Véran.

În urma solicitării venite de la preşedintele Emmanuel Macron, de a prezenta un plan de ieşire din carantină până la sfârşitul lunii în curs, Philippe a creionat liniile directoare ale acestuia, fără însă a intra în detalii, în condiţiile în care neîncrederea populaţiei este în creştere iar criticile din partea opoziţiei se înmulţesc.

Conform spuselor prim-ministrului francez, se au în vedere „trei elemente esenţiale” pentru începerea ridicării măsurilor restrictive.

În primă instanță s-a vorbit de continuarea respectării „gesturilor de barieră”, cum sunt distanţarea socială, abordare însoţită de generalizarea purtării măştilor în public. Purtarea măştilor va deveni probabil obligatorie în mijloacele de transport în comun.

În acest context, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat distribuirea gratuită în farmaciile din capitală a 500.000 de măşti din pânză lavabile spre sfârşitul lunii aprilie şi a peste 2 milioane în luna mai.

Un al doilea element vizează necesitatea realizării rapide de testări numeroase, a mai precizat șeful Executivului francez. Obiectivul guvernului este de a putea efectua 500.000 de teste săptămânal până la ridicarea carantinei.

Asta în cazul în care cetățenii francezi au simptome sau dacă au fost în contact apropiat cu o persoană despre care se ştie că este bolnavă, potrivit precizărilor ministrul sănătăţii. În cazul unui rezultat pozitiv, pacienţii vor trebui izolaţi fie acasă, fie într-un loc special, ca de exemplu în hoteluri.

În contextul scenariilor de după 11 mai, Philippe s-a exprimat cu prudenţă. El a afirmat, spre exemplu, că sunt în studiu mai multe ipoteze pentru redeschiderea şcolilor. S-a vorbit fie de abordarea diferenţiată, în funcţie de cât de afectate sunt anumite teritorii de epidemie, fie cu participarea unei jumătăţi din elevii claselor.

Astfel, aceştia s-ar putea deplasa la şcoală două săptămâni pe lună, alternativ, fie utilizarea localurilor în mod diferit, prin folosirea unor spaţii mai largi decât clasele unde au loc cursurile în mod obişnuit.

În al treilea rând, premierul francez a făcut apel la continuarea muncii de acasă, în măsura posibilităților.

În ceea ce privește comerțul, cozile trebuie organizate cu respectarea distanţei minime de un metru şi cu punerea la dispoziţie de geluri dezinfectante hidroalcoolice.

Începând de luni, 20 aprilie 2020, va fi permis membrilor de familie să îşi poată vizita rudele din căminele de bătrâni, în „condiţii extrem de limitate” şi în „unităţile în care sunt găzduite persoane cu dizabilităţi”, conform anunțului ministrului sănătății.

Nu în ultimul rând, Edouard Philippe a mai declarat că, pentru moment, populaţia este departe de a se fi imunizat, că nu a fost identificat un tratament şi că nu se aşteaptă crearea unui vaccin mai devreme de jumătatea anului viitor.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ireal! Cum au fost aşteptaţi acasă cei trei fii ai Sidoniei. Imagini sfidătoare: 'Bine v-am...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"N-aveam viteză, 115-120 km pe oră maxim" - Tânărul de 19 ani care a ucis-o...
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 14 mai
Irina Loghin, acuzații grave în cazul lui Florin Piersic. „Bătaie de joc”
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Arheologii au detectat o structură îngropată și mai multe anomalii lângă piramidele din Giza
×